Пратите нас:

Светски дан борбе против AIDS-а

Светски дан борбе против AIDS-а обележава се 1. децембра и окупља људе широм света са циљем скретања пажње јавности на значај HIV пандемије и демонстрира међународну солидарност. Овај дан који се обележава од 1988. године исказује подршку за људе који су HIV позитивни и њихове породице.

HIV је скраћеница која означава хумани имунодефицијентни вирус који напада ћелије имуног система, а Сида (AIDS) означава синдром стечене имунодефицијенције која обухвата стање базирано на знацима, симптомима, инфекцијама и болестима који су повезани са дефицијенцијом имуног система надовезаних на ифекцију HIV-a. Начин преношења је најчешће полним путем, као и коришћењем истих медицинских помагала код зависника од дроге, путем мајке на дете. Постији разлика између појмова HIV позитивна особа и особа оболела од сиде. То су две повезане али различите ствари, које се често погрешно поистовећују. Позитивна особа је заражена вирусом, али то још увек не значи да има Сиду. До појаве болести може да прође од две до десет година. Позитивна особа може да изгледа потпуно здраво, способна за рад или било коју другу активност, попут здравих појединаца.

Иако је 21 век, о HIV вирусу просечан човек јако мало зна. То је разлог што се HIV позитивне особе често сусрећу са разним облицима дискриминације, па чак и насиља. Најчешћи разлог дискриминације је тај што људи верују да се вирус преноси било каквим контактом. HIV позитивним особама су врло често ускраћена људска права, право на основно и средње образовање, одбија им се пружање медицинске неге, психички и физички се малтретирају, итд. Због тога је битно напоменути да се HIV вирус не преноси руковањем, загрљајем, љубљењем, коришћењем истог прибора за ручавање, коришћењем истог пешкира, итд. Такође је битно навести да су код овог као и код других вируса мере превенције најбитније за спречавање ширења.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена