Пратите нас:

ЖИВОТНЕ КРИЗЕ И СТРЕС

„Стрес- то није оно што се вама десило, већ начин на који ви то доживљавате.“
Ханс Селије

Стрес је појам који се врло често може чути у разговорима људи у савременом добу, а у последње време све чешће се за овај појам интересују и млади – адолесценти.  (Адолесценција је транзиција из детињства у одрасло доба. Управо тај период транзиције, преласка, промена је оно што младе чини нарочито подложним стресу).

У стању кризе дотадашњи начини за превазилажење и суочавања са одређеним животним ситуацијама  престају да буду довољно успешни, па је зато потребно трагати за новим механизмима прилагођавања који би били адекватнији датој ситуацији.

Можда најадекватнија дефиниција кризе јесте она коју је дао Каплан, а која гласи да је криза кратка психичка пометња која се с времена на време догађа особама које се боре са животним проблемима који у том тренутку превазилазе њихове капацитете.

Настајање унутрашњег немира , несигурности и конфликата адолесцентног периода, појава или успостављање емоционалне контроле, самопоуздања и самопоштовања, прихватање одговорности, независност у мишљењу и суђењу, способност да се личност суочи са неизбежним унутрашњим и спољашњим стресовима и да је при том способна да ужива у животу, да створи и етичке и моралне норме и  да сачува своје место у друштву.

Стратегије за савладавање стреса код адоласцената

  1. Квалитетан и редован сан – стручњаци препоручују да адолесценти треба да спавају 8 до 10 сати. Спавање мора бити приоритет како би се стрес контролисао. Ограничити употребу екрана ноћу и избегавање држање дигиталних уређаја у спаваћој соби.
  2. Физичка активност – препорука је најмање 60 минута активности дневно за младе ( ходање, трчање, пливање, вожња бицикла).
  3. Комуникација – разговор о стресним ситуацијама са одраслом особом од поверења може помоћи aдолесцентима да на ствари гледају перспективно и пронађу решења (било да су то родитељи, неке друге важне особе, вршњаци или стручњаци који се баве младима).
  4. Опуштање – наћи време за забаву и одмарање.
  5. Пишите о томе – истраживања указују на то да изражавање себе писменим путем може помоћи у смањењу менталних тегоба код младих.

 Одлично предавање у оквиру TED конференције одржала је Kelly McGonigal  и можете погледати на следећем линку :

https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена