Пратите нас:

Вршњаци и слободно време

Вршњачка група је заједница у којој се уче норме понашања и вредности које увек не морају да се поклапају са вредносним системом одраслих али она представља нужан чинилац одрастања и социјализације. Вршњаци су за адолесценте значајни јер задовољавају осећај припадности, блискости и разумевања и неприсушан су извор информација о свету ван породице.

У периоду слободног времена млади добијају простор за дружење са вршњацима.У групи вршњака постиже се независност од контроле одраслих, одобравање и прихватање од стране оних који још нису одрасли и истичу се одређене вештине које доносе популарност. У тим групама постоји нови извор награда за одређено понашање и пружа сигурност заснованa на осећању прихваћености од стране других. Тако се стварају услови за даље напредовање и доказивање међу вршњацима али и у друштву одраслих.

Можемо разликовати два типа вршњачких група:

формалне групе које окупљају децу и омладину у различите организације с различитим програмом и садржајима и имају важност за ширење и продубљивање занимања младих.

неформалне групе у којима утицај вршњака на младе посебно долази до изражаја, у које се млади удружују и око којих се окупљају.

Средњошколски домови ученика пружају услове за квалитетно провођење слободног времена и задовољавање ученичких интересовања и креативности.

За разлику од формалних група које се формирају на основу унапред прописаних правила, у којима су функције и активности чланова формално одређене, неформалне групе настају и функционишу спонтано, без спољашњих притисака и захтева.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена