Пратите нас:

Асертивност и асертивна комуникација

Шта је асертивност и асертивно понашање?

Асертивност је понашање којим се заузимамо за себе, исказујемо своје потребе и ставове на директан и недвосмислен начин, а да притом не угрожавамо друге (извор: “The Assertive Option: Your Rights and Responsibilities”, Patricia Jakubowski, Arthur J. Lange).

Асертивно понашање доприноси да се повећа и поштовање других према нама. Други нас опажају као особе које поштују себе, које су вредне пажње.

Ако су саговорници две блиске и равноправне особе, користећи технику отварања они слободно, без страха од последица, изражавају како позитивна тако и негативна осећања у односу на доживљавање неке проблематичне ситуације, без страха да ће је саговорник лоше проценити.

Врсте комуникације

 • Агресивно комуницирање – не постоји “не” као одговор, не уважавају се ставови и мишљења других.
 • Пасивно комуницирање – особе које комуницирају на овај начин ће ретко када нешто одбити или рећи “не” саговорнику јер постоји страх од неразумевања, непрхватања њиховог мишљења, те се повлаче у себе и иду „линијом мањег отпора“.
 • Асертивно комуницирање – јасно се изражавају и уважавају мишљења и ставови других, али нема нужног слагања са истим.
 • Пасивно-агресивно понашање. Ову врсту комуницирања одликује тзв. замаскирана агресивност и разговарајући са особама које овако комуницирају често нисте сигурни како се заиста осећају и шта заиста мисле.

 

Како комуницирати асеривно?

Да би примена технике била ефикаснија, корисно је испратити ове кораке:

 • Отварање(„Осећам се…“)
 • Разлози који објашњавају такво осећање;
 • Тачно изражавање сопствених хтења и жеља у односу на саговорника и проблематичну ситуацију;
 • Реалистичан предлог за разрешење ситуације;
 • Мишљење саговорника о предлогу.

Изрази које користимо при употреби ове технике су: Чини ме нервозним/ом, Повређује ме, Не допада ми се, Узнемирава ме, Плаши ме…

Асертивне технике

 • Техника замагљивања се у склопу реченице састоји из два дела. Први део реченице је „дипломатског карактера“ јер се саговорнику признаје право на сопствену истину. У другом делу дијалога особа реално брани своје легално право.
 • Техником понављања асертивног одговора особа тежи да уважи чињенице које истиче саговорник, али упорно брани сопствено право. Приликом коришћења ове технике допушта се особи да, ако је то потребно, у кратким цртама опише своју позицију у вези са основним проблемом.

Важно је да, поред вербалног, обратимо пажњу и на невербално понашање. Суочите се са саговорником лице у лице; стојите или седите усправно, задржите отворен и опуштен став; будите љубазни, али са озбиљним изразом лица. Глас треба да је смирен и благ, никако плачљив или оштар. И на том пољу треба бити асертиван.

Није тешко бити асертиван

Често се мисли да су особе које комуницирају на овај начин наивне или превише фине, што је у потпуности погрешно. Асертивност вам помаже да, остајући фини и љубазни, заправо научите да штитите себе и своја права. Да се заузмете за себе – без повлачења и страха, али и без напада, викања и агресије. Ако је то нешто што желите, свакодневна пракса и полако усвајање ове технике треба да постану нови циљ ка бољој и квалитетнијој комуникацији.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена