Пратите нас:

Предности тренинга са телесном тежином

Тренинг у телесној тежини је једноставан и не захтева никакву опрему за његово извођење

1.    То је супер ефикасан тренинг.

Истраживања сугеришу да вежбе засноване на телесној тежини, попут плиометрије (вежбање скокова), доносе невероватне добитке у кондицији у кратким трајањима. С обзиром да нема опреме, вежбања у телесној тежини олакшавају прелазак са једног на други потез уз мало одмора.

2. Може да комбинује кардио и тренинг снаге.

Извођење брзих кардио сесија између покрета снаге, задржиће срце да пумпа док истовремено подстиче развој мишића и снаге.

3. Можете сагорети масноће – брзо.

Само неколико минута кружног тренинга са телесном тежином може имати велики утицај на метаболизам тела.

4. На било ком нивоу фитнеса, то је изазов.

Вежбе у телесној тежини су сјајне јер се лако модификују да изазову било кога. Додавање додатних понављања, извођење вежби брже или супер споро, прављење краћих пауза или додавање балистичког покрета (попут пљеска на врху сваког склека) само су неколико начина да се најједноставнији тренинг учини тежим. И са сваком додатом модификацијом ваш напредак је очигледан.

5. Стећи ћете основну снагу.

Најмање двадесет и девет мишића чине труп тела, а многи једноставни покрети у телесној тежини могу да се користе за њихово ангажовање. Такве вежбе неће вам само стиснути трбушњаке, већ ћете и стећи боље држање, ублажити стрес у доњем делу леђа и побољшати укупне перформансе.

6. Може вам повећати флексибилност.

Не морају сви који редовно тренирају отпор морати да заврше са стегнутим мишићима и нефлексибилним зглобовима. Тренинг у телесној тежини може ићи руку под руку са изградњом снаге и флексибилности. Завршавање вежби са телесном тежином кроз читав низ покрета осигурава вам да се зглобови слободно крећу. Поред тога, то може довести до побољшаног држања тела и може смањити шансу за повреду вежбања. Јога, омиљени тренинг без опреме за многе, је још један сјајан начин да се побољша флексибилност, а истовремено значајно побољшава снага.

7. Никада не постоји изговор за невежбање.

Питајте некога зашто не вежба, а велика је вероватноћа да нема „времена“ или је „незгодно“. Срећом вежбе телесне тежине елиминишу те уобичајене препреке. Када вам треба само мало простора, лако се улази у тренинге где год да се налазите. Вежбање без опреме такође се може користити као средство за уклањање стреса било да радите код куће или на путу.

8. Постићи ћете бољи баланс.

Када је реч о овој врсти тренинга, понекад повећање отпора значи и повећање равнотеже. На пример, нормалан чучањ може се појачати заменом у чучњу са једном ногом. Функционални покрети попут овог могу побољшати равнотежу кроз повећану телесну свест и контролу.

9. Никада вам неће досадити.

Тренинг телесне тежине може бити освежавајући.  Постоји безброј варијација вежбања које могу зачинити било коју рутину вежбања. Рад са разним вежбама не само да ублажава досаду, већ може да помогне и подстакне даљи напредак.

10. Мешање вашег тренинга је лако.

Вежбање у затвореном није за свакога. Срећом, ове потезе можете изводити унутра или напољу, сами или са групом пријатеља. Размислите о додавању неких потеза снаге следећем трчању или о завршетку пливања брзим тренингом са телесном тежином како би ствари остале занимљиве.

11. Бесплатно је.

Чланства у теретани и часови су доста скупи  – али тренинг телесне тежине је бесплатан. Стручњаци наводе ниске трошкове тренинга са телесном тежином као кључне за раст његове популарности.

12. Може помоћи у превенцији повреда.

Повреда је један од главних разлога због којих људи престају да вежбају, па би спречавање тих болова требало да буде велики приоритет. Вежбе у телесној тежини су генерално сигурне за сваког вежбача без обзира на искуство, старост или ниво кондиције. Много једноставних покрета заправо могу бити ефикасна опција за рехабилитацију, чак и за оне са значајним оштећењима.

13. Видећете резултате.

Вежбе у телесној тежини дају резултате делимично зато што укључују сложене покрете – што значи да су у сваком покрету ангажовани бројни зглобови и мишићи. Сложене вежбе попут склекова и искорака показале су се изузетно ефикасним за повећање снаге и побољшање перформанси.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена