Пратите нас:

Притисак вршњака

Вршњаци су индивидуе  са којима се млада особа поистовећује и често су, али не обавезно, истог или приближног узраста или припадају истој социјалној групи (тренирају исти спорт, слушају исту врсту музике, иду у исту школу и сл.). Вршњачки притисак настаје када је појединац уверен да треба усвојити исте вредности, уверења, облике понашања и учествовати у активностима као што то раде његови вршњаци. 

Сви се у животу сусрећемо са бројним облицима вршњачког притиска и често смо под утицајем његових различитих облика. Некада је у питању успех у школи, успех у спортским активностима, успех у остваривању пријатељских односа са својим вршњацима. Такође, многи млади људи под утицајем су и оних негативних облика вршњачког притиска као што су коришћење цигарета, алкохола, а у неким случајевима и почетак сексуалног живота. Вршњачки притисак подразумиева да група или вршњак врше притисак на другу особу да промени свој став како би се та особа „уклопила” у групу или у тзв. друштвене норме. Вршњачки притисак подразумева да млада особа, да би се поистоветила или приближила својим вршњацима, преузима поједине облике понашања или прихвата ставове већине. То може бити опасно уколико се млада особа пре тога не упозна са евентуалним последицама таквих одлука. Вршњачки притисак може бити позитиван али и негативан па га као таквог дефинишемо у неколико различитих облика:

  • Директан вршњачки притисак;
    Подразумева да једна или више особа утичу на доношење одлуке одређене особе.

  • Индиректан вршњачки притисак;
    Подразумева да одређена особа због одлука које доносе вршњаци преиспитује властите, како би се поитоветила са том групом;

  • Online – вршњачки притисак;
    Може бити у форми директног и индиректног вршњачког притиска и најчешће се одвија путем социјалних мрежа (Facebook, Twitter, ASKfm, Instagram…) и форума.

 

Вршњачки притисак један је од најизраженијих фактора утицаја на одлуке које праве адолесценти. У периоду адолесценције млади људи све више свог времена проводе са вршњацима и често се поистовјећују с њима. У овом периоду почињемо да истражујемо свет око себе, да тражимо одговоре на одређена питања. Оно о чему треба размишљати једа одговори које добијамо од вршњака не морају увек бити тачни, стога је добро да код осетљивих и компликованих питања, одговор потражимо код професионалаца или на провереним и релевантним интернет страницама. Истраживања која су спроведена показују да млади до информација које су у овом узрасту посебно интересaнтне најчешће долазе у разговорима са својим вршњацима, што значи да многе ставове млади формирају под утицајем вршњака. Дакле, вршњаци играју значајну улогу у развоју адолесцената, а студије потврђују да је вршњачки притисак један од најјачих узрочника бројних проблема адолесцената.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара