Пратите нас:

„Здраво – живо“ – поздрав и опомена

Нико на свету чешће не помиње здравље и нико не води мање рачуна о њему од нас Срба. Наш традиционални поздрав „здраво“ представља управо жељу познанику за добрим здрављем, а његов архаичнији облик „здраво – живо“ указује управо на непосредну везу здравља и живљења. И многе друге народне мудрости носе наук за поштовање и очување здравља: „Здравље на уста улази“, „Ко рано рани-две среће граби“, али реално стање показује да све то народно искуство има мало утицаја на савремену организацију живота.  Изворни Србин не иде лекару да му „не би нешто пронашао“.  Све болести, па и Ковид 19 лечи белим луком и шљивовицом, висину стандарда мери тиме колико мало мора да ради а само ако му то финансије дозвољавају из кола не излази чак и за најкраће раздаљине. Тако, поздрав „здраво“ остаје само флоскула.

Април је месец у коме обележавамо Дан здравља. Још једна прилика да најозбиљније схватимо сва упозорења која нам даје наш организам и актуелна реалност. У условима када нам непрекидно стижу информације о броју заражених и умрлих, када нам на сваком кораку прети болест и зараза, последњи је тренутак да постанемо свесни да здравље није датост која постоји сама по себи већ да га морамо поштовати и неговати.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара