Пратите нас:

„Здраво – живо“ – поздрав и опомена

Нико на свету чешће не помиње здравље и нико не води мање рачуна о њему од нас Срба. Наш традиционални поздрав „здраво“ представља управо жељу познанику за добрим здрављем, а његов архаичнији облик „здраво – живо“ указује управо на непосредну везу здравља и живљења. И многе друге народне мудрости носе наук за поштовање и очување здравља: „Здравље на уста улази“, „Ко рано рани-две среће граби“, али реално стање показује да све то народно искуство има мало утицаја на савремену организацију живота.  Изворни Србин не иде лекару да му „не би нешто пронашао“.  Све болести, па и Ковид 19 лечи белим луком и шљивовицом, висину стандарда мери тиме колико мало мора да ради а само ако му то финансије дозвољавају из кола не излази чак и за најкраће раздаљине. Тако, поздрав „здраво“ остаје само флоскула.

Април је месец у коме обележавамо Дан здравља. Још једна прилика да најозбиљније схватимо сва упозорења која нам даје наш организам и актуелна реалност. У условима када нам непрекидно стижу информације о броју заражених и умрлих, када нам на сваком кораку прети болест и зараза, последњи је тренутак да постанемо свесни да здравље није датост која постоји сама по себи већ да га морамо поштовати и неговати.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена