Пратите нас:

Зашто Дан поезије?

 „Поезија је ток радости, бола, чуђења и мали део речи из речника“
Халил Џубран

 

Кад нека појава, предмет или биће добију свој дан у календару  значајних датума, знак је да су угрожени и да их треба заштитити. Од кога штитимо поезију? Од времена у коме живимо, од роботизације, или од нас самих?

Да ли је човек постао човек када је направио први алат, када је насликао прву слику на зиду пећине или када је артикулисао прве речи за емоције које је осетио? Управо из тих речи, настала је поезија. Метаморфоза човека од прачовека до данашњих дана, дуга је стотинама хиљада године. Очовечење човека ишло је путем развоја рација и култивације људке природе. Бог је човеку удахнуо и разум и душу. Ипак, негде у времену, ти су се путеви разишли. Развој рациа води роботизацији човека и деградацији људске душе. Рационално престаје да буде исто што и хумано.  И док се богатство језика своди на језик симбола, где је будућност поезије? Да ли ће поезију будућности представљати разноликост емотикона који се размењују путем sms порука?

Заштитимо поезију! Заштитимо лепоту људског постојања. Заштитимо човека, јер само осећања разликују човека од робота а најчистији израз људске среће, патње, љубави и наде је управо поезија.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена