Пратите нас:

Зашто Дан поезије?

 „Поезија је ток радости, бола, чуђења и мали део речи из речника“
Халил Џубран

 

Кад нека појава, предмет или биће добију свој дан у календару  значајних датума, знак је да су угрожени и да их треба заштитити. Од кога штитимо поезију? Од времена у коме живимо, од роботизације, или од нас самих?

Да ли је човек постао човек када је направио први алат, када је насликао прву слику на зиду пећине или када је артикулисао прве речи за емоције које је осетио? Управо из тих речи, настала је поезија. Метаморфоза човека од прачовека до данашњих дана, дуга је стотинама хиљада године. Очовечење човека ишло је путем развоја рација и култивације људке природе. Бог је човеку удахнуо и разум и душу. Ипак, негде у времену, ти су се путеви разишли. Развој рациа води роботизацији човека и деградацији људске душе. Рационално престаје да буде исто што и хумано.  И док се богатство језика своди на језик симбола, где је будућност поезије? Да ли ће поезију будућности представљати разноликост емотикона који се размењују путем sms порука?

Заштитимо поезију! Заштитимо лепоту људског постојања. Заштитимо човека, јер само осећања разликују човека од робота а најчистији израз људске среће, патње, љубави и наде је управо поезија.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара