Пратите нас:

Вршњачка едукација о болестима зависности

У месецу борбе против болести зависности посебно је појачана активност на едукацији младих са циљем подизања свести о опасностима које им свакодневно прете.  Здравствене последице употребе дувана и дрога и злоупотреба кофеина и алкохола проблеми су савременог друштва. Посебно забрињава чињеница да су линије у графиконима заступљености болести зависности  значајно више усмерене према све млађој популацији.  Висок праг толеранције на алкохол и цигарете у нашем друштву доприносе да ови пороци постају највећи ризик по здравље у Србији. Све већа доступност дрога, информације о њиховој легализацији у појединим земљама и недостатак правих информација, младу популацију чине још рањивијом.

У понедељак, 7. новембра, у нашем Дому је одржана ученичка едукација на тему „Болести зависности“. Презентацију и предавање су припремили наши матуранти Марија Радосављевић и Александар Филиповић који су на занимљив начин приказали да је примарна превенција најважнија за стављање под контролу употребу свих психоактивних супстанци. Едукатори су навели да коришћење дувана и злоупотреба алкохола и дрога може створити физичку и психичку зависност која се не сме потценити, јер ће из навике прерасти у болест коју треба открити и лечити што је раније могуће. Пробање наркотика, прва цигарета или чашица алкохола само су почетни корак на путу зависности и болести. Зато је најбоље никада га не направити.

Савет едукатора вршњацима је да цене себе и своје здравље и да буду способни да се сами одупру изазовима и негативном утицају средине.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена