Пратите нас:

Матићеви дани у граду на Морави

Септембар је у нашој Ћуприји месец када славимо књижевност и уметност. Живот и стваралаштво једног човека уз чије име је стајало и име нашег града, урезано је у историју књижевности и покрет надреализам.

Рођен у Ћуприји 31. августа 1898. где је и провео један део свог живота. Поред Ћуприје, живео је и у Паризу. Сарађивао са угледним именима свога доба попут Оскара Давича и Александра Вуча.

Његово име било је Душан Матић и ове године Народна библиотека која се и зове по овом великану српске књижевне сцене организује 41. Матићеве дане.

У Ћуприји се Матићеви дани обележавају сваке године почетком септембра, окупљајући велики број уживалаца културе и уметности, а завршна манифестација је свакако додела престижне књижевне награде „Матићев шал“ песнику до 27 година за прву објављену збирку поезије.

Поред тога, прегршт културног, уметничког и едукативног садржаја посвећеног животу и делу писца ишчекује нас у периоду од 9 – 13. септембра  и са радошћу ћемо испратити  дешавања која нам у наредним данима предстоје.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара