Пратите нас:

Јубилеј Народне библиотеке “Душан Матић“

У четвртак, 21. децембра, наши ученици, у пратњи васпитачице присуствовали су свечаној академији која је организована у Косој сали Гимназије, поводом 155 година Народне библиотеке “Душан Матић“. Најуспешнијим ауторима литерарног конкурса “Моја библиотека“, највернијим читаоцима и дародавцима библиотеке уручене су награде и захвалнице.
Љиљана Ђорђевић, директорка библиотеке говорила је о историјату и плановима Народне библиотеке “Душан Матић“ и подсетила је на значај библиотеке у Ћуприји и њен утицај на живот сваког становника, као и на бројне манифестације које ова установа организује. Прва Читаоница у Ћуприји је основана 29. децембра 1968. године на иницијативу и уз велико залагање Антонија Пеливановића, тадашњег председника ћупријског Окружног суда и народног посланика. Библиотека данас поседује око 65 000 књига и око 5000 чланова.
Саставни део библиотеке је Легат Душана Матића. Део своје заоставштине оставио је своме родном граду, односно библиотеци. Легат – Спомен соба Душана Матића налази се у библиотеци од 1986. године. Легат се састоји од његове личне библиотеке, његове радне собе, докумената, признања и награда које је добијао, преписки, цртежа…
Део васпитног рада у нашем Дому, свакако, је и развијање љубави за писану реч код ученика. Зато их редовно упућујемо на читање књига и учествујемо у свим акцијама и конкурсима Народне библиотеке.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена