Храна са стола – здравља је пола
Поводом Светског дана хране, а са циљем да код ученика развијемо свест о здравим прехрамбеним навикама, 17.10.2022. одржали смо радионицу под називом „Храна са стола – здравља је пола“. Радионица, којој је присуствовало 26 ученика прве године, састојала се из три дела. У првом делу, који је водила васпитачица Марија Миладиновић, ученици су кроз игру набрајали своју омиљену храну. Све побројане намирнице јесу укусне али многе од њих нису здраве. Зато се, у другом делу радионице, који је водила васпитачица Биљана Стајић, говорило о принципима здраве исхране, препорученом односу појединих врста хранљивих материја, броју потребних оброка и врсти намирница које треба избегавати. Ученици су упознати са визуелним приказивањем пожељног односа појединих врста намирница, преко правила шаке и пирамиде здраве исхране. У трећем делу, васпитач Далибор Гинић је са ученицима правио ову пирамиду. Они су понуђене намирнице ређали на адекватне нивое макете пирамиде и показали да су разумели потребу поштовања здравих односа различитих врста намирница у свакодневној исхрани. Уз препоруку да поштују принципе редовности, разноврсности, умерености и уравнотежености у исхрани, да избегавају три бела отрова савременог света (бело брашно, белу со и бели шећер), брзу храну и грицкалице, радионицу смо завршили Хипократовим саветом који јасно истиче везу хране и здравља: „Нека храна буде твој лек а не лек твоја храна“.