Пратите нас:

Браво за наше непушаче

Пушење је хронична лоша навика која се убраја у болести зависности са бројним лошим последицама по здравље пушача и оних који са њима деле животни простор. Упркос антипушачким кампањама и законској регулативи, бројност пушачке популације на нашим просторима остаје на високом нивоу. Иако је уочено да се постепено смањује учесталост коришћења цигарета, у порасту је употреба дуванских и никотинских производа који раније нису били на нашем тржишту (електронске цигарете, загревани никотински производи). Истраживања показују да је њихова употреба честа и међу млађом популацијом. Због тога радује чињеница да најмлађи ученици нашег Дома нису међу њима.

У склопу обележавања Националног дана без дуванског дима, спровели смо анкету мађу ученицима прве године којом смо желели да испитамо заступљеност пушача у њиховим редовима и њихове ставове о овој врсти зависности. Истраживањем је обухваћено 32 ученика првог разреда који чине готово трећину укупног броја младих смештених у нашем Дому. За сваку похвалу је податак да ниједан међу њима није пушач, нико није пробао електронске цигарете нити друге никотинске производе. Подаци показују да половина њих расте у породицама у којима су родитељи пушачи а у неким случајевима пуши се и у кући (у затвореном простору). Сви анкетирани ученици подржавају забрану пушења у затвореном простору, сматрају да пушење представља озбиљан проблем као и да цигарете не треба продавати малолетним лицима.

Браво за наше непушаче!

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Дом ми је пружио много тога – топлину, љубав и пријатељства за цео живот.

Кристина Радисављевић

Волим овај Дом зато што сам овде упознала своје цимерке са којима ми никада није досадно

Марија Стефановић

Волим Дом због многобројних секција које овде похађам и због осећаја слободе као да сам код куће

Бојан Траиловић

У Дому су непрекидна дружења

Иван Миладиновић

Иако јединац, у Дому сам научио да моји приоритети нису једини и да морам да поштујем друге како бисмо функционисали складно. Научио сам да је све лакше и лепше када се подели са пријатељима

Михајло Ступар

Волим Дом због атмосфере и позитивне климе која у њему влада

Давид Радичевић

Дом волим јер ми је пружио много лепих успомена

Тамара Никодијевић

Дом нам пружа могућност да се учимо одговорном понашању

Шћекић Анастасија

У Дому се осећам безбрижно

Обрадовић Невена