Светски дан борбе против AIDS-а

Светски дан борбе против AIDS-а обележава се 1. децембра и окупља људе широм света са циљем скретања пажње јавности на значај HIV пандемије и демонстрира међународну солидарност. Овај дан који се обележава од 1988. године исказује подршку за људе који су HIV позитивни и њихове породице.

HIV је скраћеница која означава хумани имунодефицијентни вирус који напада ћелије имуног система, а Сида (AIDS) означава синдром стечене имунодефицијенције која обухвата стање базирано на знацима, симптомима, инфекцијама и болестима који су повезани са дефицијенцијом имуног система надовезаних на ифекцију HIV-a. Начин преношења је најчешће полним путем, као и коришћењем истих медицинских помагала код зависника од дроге, путем мајке на дете. Постији разлика између појмова HIV позитивна особа и особа оболела од сиде. То су две повезане али различите ствари, које се често погрешно поистовећују. Позитивна особа је заражена вирусом, али то још увек не значи да има Сиду. До појаве болести може да прође од две до десет година. Позитивна особа може да изгледа потпуно здраво, способна за рад или било коју другу активност, попут здравих појединаца.

Иако је 21 век, о HIV вирусу просечан човек јако мало зна. То је разлог што се HIV позитивне особе често сусрећу са разним облицима дискриминације, па чак и насиља. Најчешћи разлог дискриминације је тај што људи верују да се вирус преноси било каквим контактом. HIV позитивним особама су врло често ускраћена људска права, право на основно и средње образовање, одбија им се пружање медицинске неге, психички и физички се малтретирају, итд. Због тога је битно напоменути да се HIV вирус не преноси руковањем, загрљајем, љубљењем, коришћењем истог прибора за ручавање, коришћењем истог пешкира, итд. Такође је битно навести да су код овог као и код других вируса мере превенције најбитније за спречавање ширења.

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара