Пратите нас:

ЖИВОТНЕ КРИЗЕ И СТРЕС

„Стрес- то није оно што се вама десило, већ начин на који ви то доживљавате.“
Ханс Селије

Стрес је појам који се врло често може чути у разговорима људи у савременом добу, а у последње време све чешће се за овај појам интересују и млади – адолесценти.  (Адолесценција је транзиција из детињства у одрасло доба. Управо тај период транзиције, преласка, промена је оно што младе чини нарочито подложним стресу).

У стању кризе дотадашњи начини за превазилажење и суочавања са одређеним животним ситуацијама  престају да буду довољно успешни, па је зато потребно трагати за новим механизмима прилагођавања који би били адекватнији датој ситуацији.

Можда најадекватнија дефиниција кризе јесте она коју је дао Каплан, а која гласи да је криза кратка психичка пометња која се с времена на време догађа особама које се боре са животним проблемима који у том тренутку превазилазе њихове капацитете.

Настајање унутрашњег немира , несигурности и конфликата адолесцентног периода, појава или успостављање емоционалне контроле, самопоуздања и самопоштовања, прихватање одговорности, независност у мишљењу и суђењу, способност да се личност суочи са неизбежним унутрашњим и спољашњим стресовима и да је при том способна да ужива у животу, да створи и етичке и моралне норме и  да сачува своје место у друштву.

Стратегије за савладавање стреса код адоласцената

  1. Квалитетан и редован сан – стручњаци препоручују да адолесценти треба да спавају 8 до 10 сати. Спавање мора бити приоритет како би се стрес контролисао. Ограничити употребу екрана ноћу и избегавање држање дигиталних уређаја у спаваћој соби.
  2. Физичка активност – препорука је најмање 60 минута активности дневно за младе ( ходање, трчање, пливање, вожња бицикла).
  3. Комуникација – разговор о стресним ситуацијама са одраслом особом од поверења може помоћи aдолесцентима да на ствари гледају перспективно и пронађу решења (било да су то родитељи, неке друге важне особе, вршњаци или стручњаци који се баве младима).
  4. Опуштање – наћи време за забаву и одмарање.
  5. Пишите о томе – истраживања указују на то да изражавање себе писменим путем може помоћи у смањењу менталних тегоба код младих.

 Одлично предавање у оквиру TED конференције одржала је Kelly McGonigal  и можете погледати на следећем линку :

https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара