Једна од планираних активности васпитне службе у превенцији болести зависности је предавање на тему:

Психоактивне супстанце – шта знамо о томе“,

које је одржано 24.маја 2018. године. Сараднице нашег Дома, из Центра за промоцију здравља Завода за јавно здравље Поморавље, одржале су веома занимљиво и поучно предавање намењено ученицима и њиховим родитељима. Госпођа Јулијана Јоцић је присутнима пружила бројне, веома корисне информације о психоактивним супстанцама, последицама које њихова употреба изазива на здравственом и социјалном плану, као и како младе оснажити и припремити да у периоду одрастања који је пун изазова, знатижеље, па и проблема, никада не посегну за њима. Предавање је праћено веома интересантном презентацијом, упечатљивим снимцима искустава особа које су прошле пакао зависности и оштетиле своје здравље а у многим случајевима довеле и до распада породице.

На крају предавања докторке Нада Ђорђевић и Милена Стефановић су подстакле присутне родитеље на разговор и размену мишљења и истакле да треба што више времена да проводе са својом децом. Посебно су истакле и значај Дома, као сигурне и безбедне средине, која обезбеђује оптималне услове за боравак деце, која организује бројне превентивне активности и на прави начин усмерава, прати и помаже ученицима у решавању свакодневних недоумица, брига и потешкоћа.

Заједнички смо дошли до закључка да мора да постоји сарадња и поверење између родитеља и васпитача и руководства Дома, јер само заједничким снагама можемо помоћи деци да што безболније и без проблема прођу процес одрастања и сазревања и у свет одраслих уплове као здраве, снажне и зреле личности, које могу да се суоче са сваким проблемом и да га реше сами или уз помоћ својих најближих – породице, васпитача, пријатеља…