Сава Шумановић

Посетили смо „Шидске пејзаже“

Како искуство говори, годинама уназад Ћуприја у току прославе Дана општине организује бројне манифестације. Значајну улогу у културном и уметничком опусу заузима Музеј „Хореум Марги – Равно“ који нас сваке године пријатно изненади својим поставкама.
Ове године изабрали су стваралаштво једног од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века – Саве Шумановића.
Сава Шумановић је рођен 22. јануара 1896. у Винковцима, где му је отац радио као шумарски инжењер. Када је имао четири године породица се преселила у Шид. Гимназију је похађао у Земуну, где почиње да се интересује за уметност. Касније се успротивио очевој жељи да постане адвокат и 1914. у Загребу уписао Вишу школу за уметност.
У својим раним делима Сава инсистира на атмосфери и спретно користи бојене сенке и танке слојеве боје. Поред сликарства, бави се илустрацијом, графиком и сценографијом.
Јесени 1920. Сава одлази у Париз и изнајмљује атеље на Монпарнасу. Учитељ му је био Андре Лот, истакнути ликовни педагог. У Паризу се дружио са Растком Петровићем, Модиљанијем, Макс Жакобом и другим уметницима.
Посетивши изложбу имали смо прилику да сазнамо доста о животу и раду Саве Шумановића, из визуре директора Музеја Новака Новаковића, који је, као пријатељ Дома, био отворен за сва питања наших ученика.
Предивно искуство о коме ћемо свакако размишљати наредних дана, док његова дела остају да живе као најрепрезентативнији пример домаћег кубистичког сликарства.

 

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо дом

 • Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

  Думитровић Синиша

 • Зато што смо сви као породица.

  Јелена Марјановић

 • Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

  Јовић Урош

 • Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

  Милорадовић Тамара