Сава Шумановић

Посетили смо „Шидске пејзаже“

Како искуство говори, годинама уназад Ћуприја у току прославе Дана општине организује бројне манифестације. Значајну улогу у културном и уметничком опусу заузима Музеј „Хореум Марги – Равно“ који нас сваке године пријатно изненади својим поставкама.
Ове године изабрали су стваралаштво једног од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века – Саве Шумановића.
Сава Шумановић је рођен 22. јануара 1896. у Винковцима, где му је отац радио као шумарски инжењер. Када је имао четири године породица се преселила у Шид. Гимназију је похађао у Земуну, где почиње да се интересује за уметност. Касније се успротивио очевој жељи да постане адвокат и 1914. у Загребу уписао Вишу школу за уметност.
У својим раним делима Сава инсистира на атмосфери и спретно користи бојене сенке и танке слојеве боје. Поред сликарства, бави се илустрацијом, графиком и сценографијом.
Јесени 1920. Сава одлази у Париз и изнајмљује атеље на Монпарнасу. Учитељ му је био Андре Лот, истакнути ликовни педагог. У Паризу се дружио са Растком Петровићем, Модиљанијем, Макс Жакобом и другим уметницима.
Посетивши изложбу имали смо прилику да сазнамо доста о животу и раду Саве Шумановића, из визуре директора Музеја Новака Новаковића, који је, као пријатељ Дома, био отворен за сва питања наших ученика.
Предивно искуство о коме ћемо свакако размишљати наредних дана, док његова дела остају да живе као најрепрезентативнији пример домаћег кубистичког сликарства.

 

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара