ФИЛМСКО ВЕЧЕ У ДОМУ

Позивамо вас да у среду, 10. априла 2019.год. у 19 часова, у Дому ученика средњих школа ”Срећно” у Ћуприји, присуствујете филмској вечери у оквиру које ће бити приказани документарни филмови редитеља Миљана Гогића, ”Затворска молитва”, и Велимира Стојановића, ”Краљевски топ”.
Филм “Затворска молитва” је несвакидашња прича из затвора у Нишу. Прича о осуђеницима који су готово три године предано радили на обнови затворске цркве, коју је још 1934. године подигао краљ Александар И Карађорђевић. То је прича о људима, вери и покајању. Кратки документарни филм у продукцији Адрија Медија Групе “Затворска молитва”, редитеља Миљана Гогића, освојио је Златног витеза на 25. међународном филмском фестивалу на Криму, као и награде Филмског фестивала Со земље (Соль земли) у Русији и награду жирија 8. Међународног филмског фестивала на Дњепру у Украјини.
„Краљевски топ – Историја српске круне“ је филм који говори о настанку и драматичној судбини последње српске круне и пратећих регалија, изливених од Вождовог топа из Првог српског устанка. Филм у позадини приче прати и друштвено политичке прилике у Србији али и читавој Европи, објашњавајући значај очувања овог знамења као симбола слободе и државности српског народа.
Кроз обиље архивског материјала филм осветљава кључне историјске догађаје двадесетог века, откривајући и оне мање познате историјске чињенице.
Остварење „Краљевски топ-Историја српске круне“, сценаристе Драгана Марковића и редитеља и монтажера Велимира Стојановића, награђено је 2017. првом наградом на Међународном филмском фестивалу ”Златна Буклија” у Великој Плани.
У разговору о овим филмовима учествоваће редитељи и специјални гост, Милан Поповић, телевизијски аутор, познат по култним серијалима РТС-а, ”Досије затвор,” ”Задња кућа Србија”, ”Гост ” и сценариста и водитељ емисије ”60 најлепших народних песама.”
Разговор ће модерирати проф. др Марко Ђорђевић, професор Факултета педагошких наука у Јагодини и генерални директор Агенције Сербика из Београда.
Очекујемо вас!

Директор Дома ученика средњих школа ”Срећно” у Ћуприји
Татјана Милојевић

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара