Филмско вече у Дому

Наш Дом се увек трудио да својим ученицима обезбеди различите културне садржаје. Наравно дом је увек отворен и за ученике градских школа као и за грађане Ћуприје. Тако је у среду, 10. априла 2019.год. у 19 часова, организовно филмско вече у оквиру кога су приказани документарни филмови редитеља Миљана Гогића “Затворска молитва“ и Велимира Стојановића, “Краљевски топ“.
Филм “Затворска молитва” је несвакидашња прича из затвора у Нишу. Прича о осуђеницима који су готово три године предано радили на обнови затворске цркве, коју је још 1934. године подигао краљ Александар I Карађорђевић. То је прича о људима, вери и покајању. Кратки документарни филм у продукцији Адрија Медија Групе “Затворска молитва”, редитеља Миљана Гогића, освојио је Златног витеза на 25. међународном филмском фестивалу на Криму, као и награде Филмског фестивала Со земље (Соль земли) у Русији и награду жирија 8. Међународног филмског фестивала на Дњепру у Украјини.
„Краљевски топ – Историја српске круне“ је филм који говори о настанку и драматичној судбини последње српске круне и пратећих регалија, изливених од Вождовог топа из Првог српског устанка. Филм у позадини приче прати и друштвено политичке прилике у Србији али и читавој Европи, објашњавајући значај очувања овог знамења као симбола слободе и државности српског народа.
Кроз обиље архивског материјала филм осветљава кључне историјске догађаје двадесетог века, откривајући и оне мање познате историјске чињенице.
Остварење „Краљевски топ-Историја српске круне“, сценаристе Драгана Марковића и редитеља и монтажера Велимира Стојановића, награђено је 2017. првом наградом на Међународном филмском фестивалу “Златна Буклија“ у Великој Плани.
У разговору о овим филмовима учествовао је и специјални гост Милан Поповић, телевизијски аутор, познат по култним серијалима РТС-а, “Досије затвор,“ “Задња кућа Србија“, “Гост “ и сценариста и водитељ емисије “60 најлепших народних песама.“
Разговор је модерирао проф. др Марко Ђорђевић, професор Факултета педагошких наука у Јагодини и генерални директор Агенције Сербика из Београда.
Посетиоци филмске вечери нису крили одушевљење приказаним филмовима, њиховим квалитетом и емоцијама које су изазвали. Порука коју је изнедрило филмско вече упућена је младима – да треба да упознају своју историју и негују традицију и праве вредности, као и да вера, љубав и нада постоје и да их треба тражити у нама самима.
Руководство дома ће се и даље трудити да културним садржајима обогаћује боравак својих ученика, а наравно наша врата ће увек бити отворена за све заинтересоване посетиоце и грађане Ћуприје.

 

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо дом

 • Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

  Думитровић Синиша

 • Зато што смо сви као породица.

  Јелена Марјановић

 • Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

  Јовић Урош

 • Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

  Милорадовић Тамара