Дискутовали смо о Михаиловићевим „Тиквама“

Народна библиотека „Душан Матић“ још једном у низу својих активности показује да је једна од водећих институција културе у Ћуприји која посебно даје простор младима. Овога пута, библиотека је уступила место Школи за музичке таленте, тачније професорки школе Весни Антић, која је са ученицима школе осмислила и реализовала угледни час на тему романа Драгослава Михаиловића „Кад су цветале тикве“. Специјални гост на овом часу био је наш Дом, тачније ученици Никола Обрадовић и Јелена Голубовић у пратњи васпитачице Марије Миладиновић.
Претходно прочитавши ово дело, имали смо прилику да се укључимо у дискусију и анализирамо дело детаљније. Професорка Антић се потрудила да час буде ефектан, занимљив, да подстиче разговор, да својом анализом отворимо нека етичка и морална питања о којима свакако можемо размишљати и након завршетка часа.
Роман „Кад су цветале тикве“ Драгослава Михаиловића колико год да је двојако сведочанство социјално-политичких дешавања из недавне прошлости, толико је изнад свега упечатљива и снажна, али и интимна прича о човеку који својим речима, аутентично, жели да свом саговорнику саопшти причу о свом животу.

Шеснаести новембар смо посветили Драгославу, направили смо омаж „Тиквама“, али и били сигурно први који су му послали видео честитку за 88. рођендан који је управо наредног дана.
Након угледног часа, у пратњи библиотекарке Светлане Радивојевић, имали смо прилику да обиђемо Легат собу Душана Матића, писца и песника надреализма, такође из Ћуприје. Чувени „Зелени салон“ Душана Матића, његова писаћа машина, књиге и лични предмети као да су нас за тренутак увели у другу димензију у којој писац и даље ствара, а ми смо гости случајно наишли баш у тренутку кад приређује једну од својих чувених чајанки.
Али да се вратимо на тренутак на Драгослава.
Драгославе, уколико читате, знајте да један мали дом великог срца увек радо одазива акцијама које се тичу дружења са јунацима из Ваших романа. Увек сте добродошли.
И срећан рођендан.

Марија Миладиновић

Дом у бројкама

ученика
година традиције
соба за смештај
запослени

Зашто волимо Дом

Зато што сам упознао нове пријатеље. Због домијаде на којој такође срећем нове пријатеље. Због идеалног распореда времена, значи дођеш у 13 h и имаш 3 сата за спавање, значи екстра!!!

Думитровић Синиша

Зато што смо сви као породица.

Јелена Марјановић

Дом „Срећно“ пружа мир за садашњост и сигурност за будућност, зато га и волим.

Јовић Урош

Волим овај дом зато што сам упознала пуно нових другара.

Милорадовић Тамара