Површина општине Ћуприја износи 287 км².  Налази се  на надморској висини од 123м, на географској дужини од 43°56’ и географској ширини од 21° 22’. Удаљена је од Београда 147 км, а од Ниша 98 км и до ње се може доћи ауто-путем Е – 75. Општина има 18 месних заједница, од тога 3 градске и 15 сеоских. Према подацима Завода за статистику републике Србије из 2011. год. број становника је 30.645.

Ћуприја је равничарски, низијски, средњосрбијански град. Налази се у долини у централном делу Србије, између друмског и железничког пута Београд- Ниш. Лежи на обронцима Јухора, Јужнокучајских и Бељаничких масива. Кроз град протиче река Велика Морава и река Раваница. Путеви из Ћуприје, разилазе се у више праваца што пружа велике могућности за сарадњу у свим областима са општинама у ближој и даљој околини. Геостратешки положај је изванредан. Граничи се са теритиријама општина Јагодина, Параћин и Деспотовац.

Плодно земљиште као и близина ауто-пута још увек нису довољно искоришћен потенцијал којим град располаже. Несумњиво је да би ова локација била врло погодна за формирање саобраћајно-трговинско-индустријског терминала од великог значаја за овај део Србије.Град Ћуприја